Maine Coon

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΡΑΤΣΑΣ

Η δημοτικότητα της Maine Coon αυξάνεται σταθερά. Kυρίως το αξιοπρόσεκτο  του μεγέθους της κάνουν αυτή τη ράτσα ελκυστική και πολυπόθητη. Κι όμως οι "μεγάλες Άγριες" έχουν πολλά περισσότερα να επιδείξουν: αρχικά μια θαυμαστή ανθεκτική κράση, έναν ιδιαίτεροέπειτα στην αναφορικότητα με τον άνθρωπο χαρακτήρα, μέχρι και την ποικιλία των χρωμάτων, που μόνο πολύ λίγες ράτσες έχουν να επιδείξουν.

 

Εμφάνιση και Χαρακτήρας

Η Maine Coon ανήκει σε μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος ράτσες γατιών. Οι θηλυκές φτάνουν όχι σπάνια τα 6 ή 7 κιλά, οι αρσενικοί άνετα μπορεί να είναι και 3 κιλά βαρύτεροι. Ιστορίες αρσενικών που είναι και 15 κιλά, τις θεωρώ υπερβολικές. 11 κιλά όμως έχω κρατήσει στην αγκαλιά μου και το ξέρω.

Οι Maine Coons είναι γάτες μεσαίου έως μακριού τριχώματος, ελαφρά ελαιώδους και γι' αυτό ανθεκτικότατου στις καιρικές συνθήκες. Δίνει την εντύπωση ενός παλτού μαλλιαρού, αχτένιστου θα λέγαμε, στο οποίο σπάνια συμβαίνει το νερό να φτάνει ως το δέρμα. Ωστόσο, και χάριν της εντιμότητας, πρέπει να αναφέρω,  πως η άποψη, πολλές φορές και η οδηγία, για ένα ευκολοπεριποίητο τρίχωμα, δεν είναι ακριβώς σωστή: Ανάλογα και με τη πυκνότητα του υποστρώματος της τρίχας μπορούν να σχηματιστούν εύκολα  μπλεξίματα και κόμποι, αν η γάτα δεν βουρτσίζεται τακτικά. Στη χειρότερη των περιπτώσεων το μόνο που βοηθάει τότε είναι ένα πλήρες κούρεμα ύστερα από μια ολική νάρκωση στο γιατρό.

Αν κάποιος λοιπόν σας πει ότι είναι αρκετό για μία Maine Coon, το βούρτσισμα του τριχώματος της μια φορά την εβδομάδα, μη τον πιστέψετε. Σε περίπτωση κοντού τριχώματος με αραιό υπόστρωμα τρίχας δυο φορές την εβδομάδα, σε αντίθετη περίπτωση ένα καθημερινό βούρτσισμα είναι αυτό που θα εμποδίσει το σχηματισμό κόμπων στο τρίχωμα.

Όταν οι γάτες χάνουν το χειμερινό τους τρίχωμα, τότε το καθημερινό βούρτσισμα συμβάλλει και σ' ένα πρόσθετο κέρδος: Από τη μία, όταν βουρτσίζετε, δε θα βρίσκετε κάθε λίγο και λιγάκι τρίχες στο καναπέ σας, στα μαξιλάρια σας ή στο μαύρο παντελόνι που τόσο αγαπάτε. Από την άλλη μειώνετε την ποσότητα των τριχών που καταπίνουν οι ίδιες οι γάτες όταν καθαρίζονται με τη γλώσσα τους. Αυτές όπως τις καταπίνουν με τον ίδιο τρόπο τις βγάζουν έξω, σαν εμετό, και φαίνεται πως προτιμούν τότε μέρη με απαλή υφή για να το κάνουν, όπως ο καναπές ή το ακριβό σας χαλί...

Θα ήταν καλό λοιπόν για έναν εκτροφέα να ασκήσει τα γατάκια του στο καλό και συχνό βούρτσισμα από μικρά. Ακόμη και τα πολύ μωρά που βασικά δε χρειάζονται χτένισμα η καθημερινή τελετουργία του βουρτσίσματος θα τους θυμίσει το καθάρισμα της μητέρας τους με τη γλώσσα της και θα το απολαμβάνουν. Αντίθετα πλησιάστε έναν 8κιλο γάτο με μια βούρτσα ή μια χτένα που δεν έχει συνηθίσει, και γρήγορα θα σας καταστήσει ξεκάθαρο ότι μια τέτοια από μέρους σας απόπειρα δεν είναι καθόλου καλή.                       

Το ιδιαίτερο παλτό της Maine Coon είναι αποτέλεσμα μιας εξελικτικής διαδικασίας όπου το τραχύ κλίμα στο Maine έπαιξε το πρώτο ρόλο. Το χειμώνα γύρω από το λαιμό σχηματίζεται ένα ζιβάγκο από τρίχωμα, το οποίο μπορεί να φτάσει σε μάκρος ...μεγαλόπρεπο. Μακρύτερο είναι επίσης στη κοιλιά και πίσω από τα πόδια για να την προστατεύει από την υγρασία και το ψύχος. Στην πλάτη και τον αυχένα είναι όμως φανερά κοντύτερο, κάτι που τη βοηθάει να μη μπλέκεται στα χαμόκλαδα, όταν κυνηγάει. Η μακριά και πυκνή-φουντωτή ουρά της εξυπηρετεί στο να κρατά κεφάλι και σώμα ζεστά από το κρύο στον ύπνο. Οι πατούσες της είναι στρογγυλές, μεγάλες, εφοδιάζονται από το κάτω μέρος με τουφίτσες μαλλί, που σαν άλλα παπουτσάκια χιονιού χαρίζουν στη γάτα καλό κράτημα σε χιονισμένο έδαφος. Το καλοκαίρι το τρίχωμα είναι πρόδηλα μικρότερο και το ζιβάγκο-μαλλί γύρω από το λαιμό λιγότερο τονισμένο.

Το κεφάλι είναι γωνιώδες, η μουσούδα φαρδιά με δυνατά σαγόνια και για γάτα φέρει δόντια τόσο ισχυρά, που θα μπορούσαν να συνθλίψουν χωρίς κόπο κόκκαλα μεγαλύτερων μαρσιποφόρων ζώων, όπως είναι τα κουνέλια ή οι αρουραίοι. Τα αυτιάμεγάλα στη βάση τους, ελαφρώς μυτερά προς τα πάνω, είναι έντονα τριχωτά.Και το εσωτερικό τους αλλά και την κορυφή τους διατρέχουν τούφες μαλλιών, που όπως και η ουρά, λειτουργούν επίσης θερμαντικά για το ζώο. Τα αυτιά στέκουν στο κεφάλι μακριά το ένα από το άλλο προσδίδοντας στη γάτα μεγάλη ακτίνα ακοής και αφουγκρασμού. Τα μάτια είναι τοποθετημένα ελαφρώς λοξά και επίσης μακριά το ένα από το άλλο, εγγυώνται έτσι ένα ευρύ πεδίο όρασης. Όλα τα χρώματα είναι δυνατά από το πράσινο μέχρι το πορτοκαλί. Εντυπωσιάζουν επίσης τα απίστευτα πολύ μακριά μουστάκια της, πολλές φορές διαφορετικού χρώματος και στην ίδια την τρίχα.

Η Maine Coon προδίδει μια εμφάνιση γερή, ανθεκτική και μυώδη. Το γωνιώδες περίγραμμα του σώματος με τον ανοιχτό θώρακα και τα δυνατά οστά δημιουργούν την εντύπωση μιας γάτας γενικά απρόσβλητης, ανθεκτικής. Το ίδιο εντυπωσιακά ενεργούν πάνω της η έκφραση του προσώπου της με το γωνιώδες πηγούνι.

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι Maine Coons συμπεριφέρονται λιγότερο σαν γάτες και περισσότερο σαν σκύλοι. Αυτό οφείλεται σίγουρα στην έντονη τάση τους να σε ακολουθούν, όπου και αν πηγαίνεις. Βγες από ένα δωμάτιο και πήγαινε σ' ένα άλλο και σίγουρα θα δεις τις Maine Coons σου να  ακολουθούν ξοπίσω σου.  Κλείσε τη πόρτα πίσω σου, αν προλάβεις, και άφησέ τες απ' έξω: θα διαπιστώσεις ότι μόλις δημιούργησες μια μικρή αναστάτωση. Γράφοντας αυτό το κείμενο τώρα, μια από τις δικές μουκάθεται  δίπλα στον υπολογιστή μου ακολουθώντας με το βλέμμα και το πόδι της τον κέρσορα του ποντικιού στην επιφάνεια της οθόνης, μια άλλη είναι ξαπλωμένη πάνω στο mousepad και κοιμάται και μιά τρίτη περιφέρεται στα πόδια μου κάτω από το γραφείο. Είναι βέβαιο, πως αν σηκωθώ από 'δω για να πάω στο καθιστικόνα δω τηλεόραση, κι αυτές θα κάνουν το ίδιο  

Οι Maine Coons είναι πολύ έξυπνα ζώα και πλήττουν γρήγορα. Και όταν νοιώθουν πλήξη, πάντα μηχανεύονται κάτι -γι΄αυτό να είστε σίγουροι. Πρώτα απ΄όλα σε μαθαίνουν στην τάξη, να είσαι δηλαδή επιμελής και τακτικός: Άφησε κάτι σ΄ένα τραπέζι, ένα στυλό, τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου, έναν αναπτήρα και σύντομα θα το δεις στο πάτωμα και τις γάτες σου να παίζουν μ΄αυτό. Άλλες είναι μαιτρ της κλεψιάς. Τότε μπορεί να βρείτε τα κλειδιά σας ας πούμε κάτω από τη κουβέρτα του κρεββατιού σας, ή μετά από μέρες να βρείτε τον αγαπημένο σας αναπτήρα κάτω από το μπουφέ, όταν θα βάζατε ηλεκτρική σκούπα. Ο,τιδήποτε που προσαρμόζεται στο στόμα της  και μπορεί με κάποιο τρόπο να μετακινηθεί, αργά ή γρήγορα θα μετακινηθεί και μάλιστα στο πιο απίθανο μέρος. Μπορεί επίσης να βρεθείτε να βρίζετε τον εαυτό σας για το ξεχασμένο ποτήρι στον πάγκο της κουζίνας σας, όταν απλά θα ακούγετε τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνει αυτό όταν σπάει, γιατί  ... κάποιος το έρριξε κάτω από ανία.

Βέβαια όλα αυτά μπορείτε να τα αποφύγετε αν αφιερώνετε χρόνο και αρκετή από τη προσοχή σας στις τόσο αγαπημένες σας. Άφθονοι κύκλοι παιχνιδιού μαζί τους είναι κάτι που εκτιμά αφάνταστα αυτή η δραστήρια ράτσα γάτας. Και εσείς από την άλλη δεν θα αλλάζατε με τίποτα τη διασκέδαση που σας χαρίζει μια Maine Coon όταν κυνηγά ένα ποντικάκι γούνινο ή ένα ψαροκάλαμο με το όποιο παιχνίδι επάνω, εκτελώντας ταυτόχρονα άλματα και αστείους ακροβατισμούς που δε βάζει ο νους σας. Ή όταν της πετάς ένα μπαλάκι και εκείνη για εκατοστή φορά αφού το πιάσει στο επιστρέφει μπροστά στα πόδια σου.

Έχω περιφράξει και τα δύο μου μπαλκόνια με την μεγαλύτερη για γάτες ασφάλεια, κάτι και όχι το τόσο απλό, αν λάβουμε υπόψη μας τις ελάχιστες μεν, πετυχημένες δε απόπειρες απόδρασης που έχουν γίνει. Κι αυτό γιατί οι τετράποδες αγαπούν και στον άνεμο και στις οποιοδήποτε καιρικές συνθήκες να είναι έξω. Είναι γάτες παντός καιρού αντιανεμικού και αδιάβροχου τριχώματος, κι ακόμα στη δυνατότερη βροχή ή στη χιονόπτωση αρέσκονται να κάθονται σε προσφιλή τους σημεία και να παρατηρούν τριγύρω. 

Οι Coons αγαπούν το νερό. Για να το πούμε ακριβέστερα δεν αγαπούν να βρίσκονται μέσα σ΄αυτό, αλλά να παίζουν μ΄αυτό. Σε κάποιες μάλιστα συμβαίνει να πλατζουρίζουν με τα πόδια το νερό μέσα στις ποτήστρες τους, πριν να πιούν. Τις μικρές λιμνούλες νερού που σχηματίζονται τότε τριγύρω  οι Coons συνεχίζουν να σκάβουν με μανία για κάποια δευτερόλεπτα, και μόνο όταν τελειώσει αυτή η ιεροτελεστία αρχίζουν να πίνουν νερό. Δε συμβαίνει με όλες και στην ίδια ένταση, αλλά συμβαίνει. Ομολογείται μάλιστα ότι αυτή η συμπεριφορά ερείδεται στο γεγονός, ότι οι γάτες αυτές, σαν παλιές κάτοικοι ερημικών εκτάσεων, έπρεπε να σκάβουν για να βρούν νερό. Είναι πάντως μια συμπεριφορά, που απ΄ότι ξέρω προσιδιάζει μόνο στις Maine Coons.

Καταλογίζεται στις μάλλον αποστασιοποιημένες Maine Coons ότι είναι γάτες που δεν τους αρέσουν τα χάδια ή οι αγκαλιές. Είναι μια κατηγορία, που κρίνοντας από την εμπειρία μου γενικά, αλλά κι από τις δικές μου πολύ χαδιάρες γάτες που αρέσκονται και στις αγκαλιές, αν και όχι πάντα, δε μπορώνα αποδεχτώ. Εκτός τούτου είναι πολύ"ομιλητικές" και τους αρέσει να "κουβεντιάζουν"με τους ανθρώπους τους με μια φωνούλα απαλή, χαμηλή, κάτι που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον ογκώδη σωματότυπό τους. Το ρεπερτόριο των ήχων που βγάζουν εκτείνεται από ένα σιγανό, χαμηλόφωνο γρούξιμο έως σ΄ένα υψηλό μιάου -χωρίς τίποτα βέβαια να παραπέμπει σε μεγάλη γάτα.

Υπάρχουν επίσης χαρακτηρολογικές διαφορές ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά. Οι θηλυκές είναι μάλλον αξιοπρεπέστερες, συμμετέχουν σπάνια σε συμπλοκές, ωστόσο θα κάνουν οπωσδήποτε σαφές σ΄έναν αρσενικό, ότι τώρα, αυτή τη στιγμή θέλουν την ησυχία τους. Ισχυρίζονται για τους αρσενικούς ότι σ΄όλη τους τη ζωή μένουν κλόουνς. Ότι μηχανεύονται συνεχώς κάτι, ότι δεν υπάρχει τίποτα που να είναι γι΄αυτούς αδάφορο. Ότι θέλουν να ξέρουν πάντα, τι φτιάχνετε εσείς οι ίδιοι. Θα συμφωνήσω. Θα προσθέσω όμως, ότι τουλάχιστον μια από τις θηλυκές μου παρουσιάζει την ίδια συμπεριφορά. 

Παρόλα αυτά οι Maine Coons είναι γάτες που ενεργούν πάνω σου χαλαρωτικά και ευχάριστα. Γεμίζουν τη διάθεσή σου θετικά, τόσο που σύντομα δε θα μπορείς να διανοηθείς τη ζωή σου χωρίς αυτές. Αν τους αφήσετε χώρο να κινηθούν και  τους προσφέρετε πολλές δυνατότητες για παιχνίδι ταιριάζουν άριστα σαν κατοικίδια ζώα ή σαν το επόμενο κατοικίδιο ζώο σας. Αν πρόκειται όμως να μένουν πολλές ώρες μόνες στο σπίτι, συνίσταται σε κάθε περίπτωση να έχετε δυο Maine Coons. Αυτά τα ενεργητικά κατοικίδια, όταν μένουν μόνα οδηγούνται σχνά σε χαζομάρες.

Εξαιτίας της φυσικής της περιέργειας μπορούν να τα πάνε καλά και με άλλα κατοικίδια στο χώρο, όπως είναι οι σκύλοι. Τα μικρά παιδιά επίσης δεν αποτελούν πρόβλημα γι αυτούς τους παιχνιδάρικους γίγαντες.Είναι απ΄άκρη σ΄άκρη γάτες οικογενειακές που ανέχονται πολύ καλά τον κόσμο και τη βαβούρα γύρω τους.

 

Τι χρώμα να είναι;

Οι Maine Coons ανήκουν στις λεγόμενες φυσικές ράτσες. Γι αυτό και  παρουσιάζουν όλα τα χρώματα που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς στις οικόσιτες γάτες. Επειδή μητέρα-χώρα της εκτροφής γάτας είναι η Αγγλία, γι΄αυτό και τα χρώματα όλων των ρατσών γάτας περιγράφονται στην αγγλική.

Tabby σημαίνει ότι το τρίχωμα παρουσιάζει εκείνο το σχέδιο που υποδιαιρείται σε μάκερελ (=Mackerel) και κλασσικό (Classic). Mackerel είναι εκείνο το σχέδιο, που είναι ευρύτερα γνωστό ως τιγρέ ή σκουμπρί: Η γάτα παρουσιάζει εγκάρσια στο σώμα σκουρότερες γραμμές. Classic είναι το σχέδιο εκείνο σε σχήμα πεταλούδας ή καλύτερα ενός καθαρού ορατού σκούρου κύκλου που αποτυπώνεται καθρεπτικά και στις δυο πλευρές της γάτας.

Η ασημί-παραλλαγή υποδηλώνει πάντα μια Tabby-γάτα της οποίας η τρίχα από τη ρίζα μέχρι το μέσο της παραμένει αχρωμάτιστη. Αν τώρα η γάτα δε φέρει σχέδιο στη γούνα, τότε μιλάμε για παραλλαγή καπνό 

Μπλε και κρεμ  χρώματα αποτελούν αραιωμένες παραλλαγές των μαύρου και κόκκινου αντίστοιχα.

Ο όρος  Torbie αποτελεί σύνθεση του Tortie (Ταρταρούγα) και του Tabby. Είναι δηλαδή Ταρταρούγα-γάτα, που παρουσιάζει Tabby σχέδιο, ενώ η απλή Tortie είναι δίχρωμη (με ή χωρίς άσπρο) χωρίς σχέδιο στη γούνα. Οι Torties με άσπρο θεωρούνται επίσης κι ως γάτες που φέρουν τύχη.  

Εν τω μεταξύ και με τη πάροδο του χρόνου εμφανίζονται όλο και συχνότερα κι άλλες Tabby-παραλλαγές. Έτσι εκτός των mackerel και classic μπορούμε να εντάξουμε στις tabby-γάτες τις Tabby-spotted (γερμ. getupft, ελλ. διάστικτο) που δεν είναι τίποτε άλλο παρά mackerel με διακεκομμένη όμως γράμμωση, και τις Tabby-ticked (γερμ. getickt, ελλ. στικτό), με γράμμωση ακόμα περισσότερο διακεκομμένη, στικτή (κάθε τρίχα είναι πολλαπλά ανοιχτότερα και σκουρότερα χρωματισμένη). Aυτές οι δύο παραλλαγές βέβαια αποτελούν κατεξοχήν γνωρίσματα άλλων ρατσών γάτας, η spotted της αιγυπτιακής Mau ή της Βεγγάλης, η ticked της Αβησσυνίας και Σομαλίας. Πως τα υπεύθυνα γι΄ αυτές τις χρωματικές παραλλαγές γονίδια εισχώρησαν και στις Maine Coons, μάλλον θα παραμείνει στο σκοτάδι της εκτροφής της. Επίσημα γίνεται λόγος για φυσική μετάλλαξη, μια ανωμαλία στο τρίχωμα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1980 σε γάτες που μάλιστα θεωρήθηκαν μη βιώσιμες. Επειδή όμως στο μεταξύ προέκυψαν και υγιείς γάτες σκέφτηκαν να τις αναγνωρίσουν σα μια νέα ράτσα.

Κάτι ακόμα για την παραλλαγή Tabby-ticked: Επειδή για την ενεργοποίηση αυτού του γονιδίου είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός Non-Agouti γονιδίου (άρα ένας συνδυασμός του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για το σχήμα στη γούνα του ζώου με το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη χρωστική της τρίχας του), θα μπορούσε κάποιος βάσιμα να ισχυριστεί ότι οι Ticked-γάτες δεν είναι γνήσιες Tabby. Τo ότι όμως χαρακτηρίζονται έτσι, προφανώς έχει να κάνει μ΄εκείνες τις εξαιρέσεις που κάθε λίγο και λιγάκι επιβεβαιώνουν το κανόνα. Κι ενώ σε μια  Μαύρη Ticked γάτα το γονίδιο θα οδηγήσει σίγουρα στην εμφάνιση του  Ticked-Eφφέ, σε μια κόκκινη αντίθετα θα οδηγήσει πιθανότατα σ΄ ένα πολύ τονισμένο Solid-Eφέ.

Οι χρωματικές παραλλαγές προκύπτουν πάντα από τα βασικά χρώματα Μαύρο και Κόκκινο και διαφοροποιούνται σε τρεις βασικές ομάδες: Μπλε, Kόκκινο και Tortie (Ταρταρούγα). Από 'κει και κάτω έρχονται και δένουν οι διάφορες παραλλαγές. Παρουσιάζει, ας πούμε, μια κόκκινη γάτα σχέδιο στη γούνα της, πρόκειται για μια κόκκινη-Tabby και ανάλογα με το σχέδιο για μια κόκκινη-Tabby Mackerel ή για μια κόκκινη-Tabby Classic. Έχει η γάτα αυτή και μια ποσότητα λευκού στο τρίχωμά της τότε αυτό το λευκό (αγγλ. white, γερμ.weiß), σαν επιπρόσθετο χαρακτηριστικό προστίθεται στα προηγούμενα. Έτσι προκύπτουν 44 παραλλαγές χρωματικών κωδικοποιήσεων συμπεριλαμβανομένου και του άσπρου χρώματος. Δεν είναι και λίγα!

ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ

Αν θέλαμε να προσδιορίσουμε τις Maine Coons γεωγραφικά, θα τοποθετούσαμε την καταγωγή τους στο Βορειοανατολικό άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στην πολιτεία Maine, στα σύνορα με τον Καναδά. Ακόμα και σήμερα ζουν εκεί πολλές από αυτές σαν γάτες σπιτιού ή αυλής. Εξαιτίας της άγριάς τους εμφάνισης από τη μία και του ξεχωριστού μεγέθους τους από την άλλη, είναι ζώα που προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Και όπως συμβαίνει με καθετί που υπερβαίνει τις νόρμες έτσι και εδώ οι άνθρωποι ανακάτεψαν γεγονότα και ιστορίες σε μύθους.      

Eίναι γάτα μετανάστρια;

Πιθανότατα είναι γάτες που προέκυψαν από τη διασταύρωση διάφορων γατιών σπιτιού με γάτες ράτσας. Ήδη οι Βίκινγκς γύρω στο 1000 μ.Χ. κατά την εξάπλωσή τους στην Αμερική μετέφεραν στα πλοία τους και γάτες "βίκινγκς", που θεωρούνται πρόγονοι της νορβηγικής γάτας δάσους. Αν λοιπόν σκεφθούμε το μακρύ χρονικό διάστημα αυτών των μεταναστευτικών ρευμάτων, είναι εύκολο να εικάσουμε μια  επιμειξία ιθαγενών ρατσών με τις μόλις νεοφερμένες ράτσες. Κάθε πλοίο στο κατάστρωμά του είχε και πλήθος γατιών με σκοπό τη θήρευση των ποντικιών και των αρουραίων που καταταλαιπωρούσαν τους επιβαίνοντες. Εξάλλου και πολλοί εύποροι Άγγλοι δεν ήθελαν να κάνουν ένα τόσο μακρινό ταξίδι χωρίς τη συνοδεία των εξωτικών αγαπημένων τους. 

Πιθανόν και η μακρύτριχη ρωσική γάτα της στέππας, όπως και οι Περσικές και/ή οι γάτες Angora ως "συνυπεύθυνες", να έχουν συνδράμει στη δημιουργία της Maine Coon. Τις ράτσες αυτές μαζί με άλλες γάτες του σπιτιού φέρεται να έφεραν μαζί τους οι έποικοι κατά τον εποικισμό της Αμερικανικής Ηπείρου. Ακόμη και Γάλλοι έποικοι που μετανάστευσαν από τα Πυρηναία το 1635 για την Πολιτεία Μaine έφεραν μαζί τους τις δικές τους μακρύτριχες  γάτες, που ήταν συνηθισμένες στους γεμάτο χιόνι χειμώνες της πατρίδας τους.

Οι βαρείς χειμώνες στο Maine φρόντισαν ως φυσική επιλογή για την εξέλιξή της.Με το πέρασμα των γενεών διαμορφώθηκε έτσι ένα αιλουροειδές ανθεκτικό στον άνεμο, τη βροχή και τα χιόνια. Το ελαφρώς λιπώδες παλτό της μαζί με το παχύ και πυκνό τρίχωμά της δρουν μονωτικά κατά του κρύου και υγρού καιρού. Η φουντωτή και μακριά ουρά της την προστατεύει όταν κοιμάται κρατώντας το κεφάλι της ζεστό. Τα μακρύ τρίχωμα στο εσωτερικό των πελμάτων της λειτουργούν σαν παπούτσια χιονιού. Το γεμάτο σφρίγος και μυώδες σώμα της τη βοηθάει στο κυνήγι. Αυτές βέβαια οι αρχικές Maine Coons δεν έχουν και πολύ σχέση με τη σημερινή γάτα εκτροφής. Ήταν καθαρά μικρότερες στο μέγεθος, με ανοιχτότερο στέρνο και δεν υπήρχε αυτή η τάση του τριχώματος να κάνει κόμπους.  Πιθανότατα αυτές οι γάτες ήταν και είναι πολύ αγαπητές στους κατοίκους του Maineκαι για τον πρόσθετο λόγο ότι ήταν ικανές να αναλαμβάνουν οιίδιες τα προς το ζην κυνηγώντας με επιμέλεια ποντίκια και αρουραίους σ' αυλές και αγροκτήματα.

Η ακριβής καταγωγή της Maine Coon ίσως να μη διασαφηνιστεί τελικά ποτέ -γι' αυτό και προσφέρει πολύ υλικόγια έως και παράλογες εικασίες, γι' αυτό και έχουν προκύψει τόσο πολλοί μύθοι.

  

Captain Coon

Τον καπετάνιο Coon από το Biddlefort Pool (Maine) ακολουθούσε πάντα, όπου πήγαινε, ένα μεγάλο πλήθος από τις αγαπημένες του γάτες. Έτσι όταν, και σαν έμπορος το επάγγελμα, τα καράβια του αγκυροβολούσαν στα λιμάνια της Νέας Αγγλίας αποβιβάζονταν μαζί του και πλήθος Maine Coon, πιθανότατα και άλλες μακρύτριχες γάτες Περσικές ή Αngora. Όταν αναχωρούσε οι γάτοι του άφηναν πίσω τους πολλές γάτες του σπιτιού έγκυες. Όταν αυτές αργότερα γεννούσαν μακρύτριχα γατάκια τότε οι ιδιοκτήτες τους γεμάτοι θυμό ή διασκεδάζοντάς το αναφωνούσαν:"Πάλι μια γάτα Coon;!!!" Επειδή όμως αυτές οι γάτες εξαιτίας του μακρύ τους τριχώματος ήταν ιδιαίτερες και ξεχωριστές αποφάσισαν να τις διασταυρώνουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν έτσι μια ράτσα.

 

Captain Clough

Μια άλλη θαλασσινή ιστορία, τεκμηριωμένη μάλιστα ως ένα σημείο ιστορικά,έχει να κάνει μ' έναν άλλο θαλασσόλυκο, τον Kαπετάνιο Samuel (ή Stephen) Clough. Περίπου στο τέλος της Γαλλικής Επανάστασης ο Καπετάνιος Clough φαίνεται να προσπάθησε να μεταφέρει με το πλοίο του τη Μαρία Αντουανέττα μαζί και την οικογένειά της για λόγους ασφαλείας στην πατρίδα του, στο Wiscasset (Maine). Ιστορικά έχει αποδειχθεί η επιβίβαση των υπαρχόντων της βασίλισσας μεταξύ των οποίων και έξι γάτες στο πλοίο. Υπόθεση όμως αποτελείτο αν αυτές οι γάτες ήταν γάτες Περσικές ή Αngora. Και βέβαια η ίδια η βασίλισσα μπορεί να μην επιβιβάσθηκε ποτέ λόγω της εκτέλεσής της, ο Clough όμως μπόρεσε να διαφύγει με τη βασιλική περιουσία για το Maine. Εκεί φέρεται να ίδρυσε με βάση τις βασιλικές γάτες τη ράτσα Maine Coon. 

 

Η raccoon εκδοχή

Ένας άλλος μύθος λέει ότι η Maine Coon είναι διασταύρωση σπιτικής γάτας με ρακούν. Αυτή η θεωρία στηρίζεται στην ομοιότητα ανάμεσα στις κοντές και γεροδεμένες γάτες με την τεράστια ουρά και τα ρακούν. Στα blue tabby μάλιστα, όπου η ουρά μπορεί να είναι και "κουλοροειδής", η ομοιότητά της με ένα συγκεκριμένο είδος ρακούν ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Αντεπιχείρημα αποτελεί βέβαια εδώ, ότι άλλες γάτες του είδους εμφανίζονται με διαφορετικό χρωματισμό και μοτίβο τριχώματος, κυρίως όμως και πάνω απ' όλα το γεγονός, ότι μια διασταύρωση ανάμεσα σ' αυτά τα δύο είδη είναι βιολογικά αδιανόητη. Έτσι η συγκεκριμένη θεωρία μένει να είναι γοητευτική όχι όμως και δυνατή.

Χρώματα της Maine Coon και οι κωδικοί τους

Το σύστημα χρωμάτων της FIFE

 

Ο κώδικας χρωμάτων της FIFE είναι ανεξάρτητος των ρατσών γάτας. Για κάθε ράτσα, όπως και για τα χρώματα κάθε

ράτσας, την αναλογία του άσπρου χρώματος και του παρδαλού στο βασικό χρώμα, το χρώμα των ματιών και το σχέδιο

στη γούνα, υπάρχει ιδιαίτερος κωδικός.

Για τη ράτσα Maine Coon ισχύουν τα παρακάτω χρώματα και οι κωδικοί τους:

 

 

MCO = Maine Coon

 

Χρώματα                        

Η αναλογία του άσπρου          

Το χρώμα των ματιών

w =άσπρο

01 = Βαν 61 = μπλε

= μαύρο

02 = Αρλεκίνος 62 = πορτοκαλί

=μπλε

03 = Δίχρωμο 63 = διαφορετικού χρώματος

= κόκκινο

09 = απροσδιόριστο 64 = πράσινο  

= κρεμ

Το σχέδιο στη γούνα  

=μαύρο-tortie

11 = shaded  12 = shell  
= μπλε-tortie  21 = απροσδιόριστο(λίγο λευκό)  
επιπλέον: 
= ασημί & καπνός
22 = classic / blotched*  
  23 = getigert / mackerel**  

 

24 = getupft / spotted  

 

25 = getickt / ticked***

 

 

 

Το σχέδιο στη γούνα - Τα Τιγρέ (Tabbys)
 

 22 classic-tabby      

23 tabby-mackerel 

 24 tabby-spotted

 25 tabby-ticked

tabby classic

tabby mackerel

tabby spotted

tabby ticked

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Επεξηγήσεις στα Τιγρέ (Tabbys):
 
 
22:  classic / blotched =κλασσικό τιγρέ σε μοτίβο πεταλούδας ή ρόδας στο τρίχωμα
 
23:  mackerel = γραμμωτό μοτίβο όπως στη τίγρη ή το σκουμπρί (Engl.=Makrele)
 
24:  spotted= γραμμωτό, όπως στο mackerel, με διακεκομμένη όμως γράμμωση 
 
25:  ticked= πολύ ψιλή διακεκομμένη στικτή γράμμωση 
 
11:  shaded= ασημί, μόνο το 1/3 (της κορυφής της τρίχας) διάστικτα χρωματισμένα
 
12: shell= ασημί, μόνο το 1/8 (της κορυφής της τρίχας) διάστικτα χρωματισμένα 
 
 
 
 

Επεξηγήσεις για την αναλογία του άσπρου: 

 

01=Βαν:  χρώμα μόνο στο κεφάλι και την ουρά, το υπόλοιπο άσπρο, 3 μικρές κηλίδες είναι επιτρεπτές στο σώμα
02=Αρλεκίνος:  50 - 75% άσπρο

03=Δίχρωμη:  25 - 50% άσπρο

09=Ακαθόριστη αναλογία λευκού: 5 - 20%  

 

 

Όλες οι δυνατές παραλλαγές της αναλογίας του άσπρου

 

 1. μονόχρωμη γάτα  

 2. ακαθόριστη (09)

 3. ακαθόριστη (09)

  4. Δίχρωμη (03)

5. Δίχρωμη (03)

6. Αρλεκίνος (02)

7. Αρλεκίνος (02) 

8. Αρλεκίνος (02)

9. Βαν (01)

 

10. ολόασπρη

 

 
Γονιδιακός Πίνακας της Maine Coon


Γονίδιο 

Συνδυασμός  Φαινότυπος 
Α
 
agouti                  
 
κυρίαρχο
 
Α Α 
Α a
Tabby σχέδιο /τιγρέ
 
non agouti  υπολειπόμενο  a a  solid/στερεό/μονόχρωμο 
Β  μαύρο  κυρίαρχο  Β Β  μαύρο 
Πλήρες χρώμα  κυρίαρχο  C C χωρίς σήμανση 

D

Χωρίς Αραίωση

κυρίαρχο

D D
D d

μαύρο/κόκκινο

d  αραιό υπολειπόμενο  d d  μπλε/κρεμ 

I

 

Αναστολέας (ασημί)

 

κυρίαρχο

 

Ι Ι
I i
 
 
 
 
καταστέλλει την χρωστική 
της τρίχας, η οποία πέρα
του βασικού χρώματος
εμφανίζει ένα ασπροασημί
υπόστρωμα
(ασημί/καπνός)
όχι ασημί υπολειπόμενο  i i χωρίς ασημί
L τρίχωμα κοντό κυρίαρχο 
L L  
L l 
τρίχωμα κοντό 
τρίχωμα μακρύ υπολειπόμενο  l l  τρίχωμα μακρύ 

Mc

 

τιγρέ (mackerel)

 

κυρίαρχο πάνω
στο κλασσικό
τιγρέ
Mc Mc
Mc mc
 
τρίχωμα τιγρέ
(με ραβδώσεις)
 
mc κλασσικό τιγρέ (classic)  υπολειπόμενο mc mc κλασσικό τιγρέ/tabby

Ο 

 

 

 

 

 

 

 

 

πορτοκαλί 

 

 

 

 

 

 

κυρίαρχο 

 

Παρατήρηση: 
Το γονίδιο Ο
συνδέεται με 
το φύλο και 
μάλιστα με το
χρωμόσωμο Χ
Επίσης χαρα-
κτηρίζεται και
ως μιμιτικό 
γονίδιο αφού
οποιοδήποτε
χρώμα το
μετατρέπει σε
κόκκινο
Ο Ο
κόκκινα θηλυκά
Ο Υ κόκκινα αρσενικά

Ο ο

 

 

 

 

 

 

tortie κορίτσι, το 
τρίχωμα παρουσιάζει
κόκκινους/κρεμ
"λεκέδες"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

o

 

όχι πορτοκαλί

 

 

υπολειπόμενο 

 

ο ο 

Θηλυκά χωρίς καθόλου
κόκκινο

ο Υ  

Αρσενικά χωρίς καθόλου
κόκκινο
 

S

 

 

 

 

αλευρωδών κηλίδων
(επισήμανση με λευκό)
Τροποποιητής 
 
 
 
 
 

κυρίαρχο

 

 

 

 

S S

 

 

 

Van (Αρλεκίνος)
Η γάτα έχει χρωματισμό
μόνο στην ουρά και
κάποιους χρωματικούς
λεκέδες στο κεφάλι,
κάποιες φορές μικρότερους
καιστο σώμα
S s
Αρλεκίνος ή/και διχρωμικό
s
όχι δίχρωμικό (λευκό)
υπολειπόμενο  ss χωρίς λευκό καθόλου

Tª

 

 

 

τικ κλασσικό τιγρέ

 

 

 

 

 

κυρίαρχο
 
 
Αυτό το γονίδιο
υπάρχει στις
τιγρέ (mackerel) 
και στις κλασσικές 
τιγρέ (classic
tabby)
Tª Tª
 
Γνωστές γάτες της
Σομαλίας και Αββησυνίας
 

Tª tª

 

Ωχρές και λεπτές
γραμμές στα πόδια, στο
πρόσωπο και στην ουρά
 
Πολύ γνωστές οι Ανατο-
λίτικες τικ κλασσικό τιγρέ
γάτες
tª χωρίς τικ υπολειπόμενο tª tª τρίχωμα χωρίς τικ

W

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κυρίαρχο λευκό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κυρίαρχο

Παρατήρηση:
Το γονίδιο W
χαρακτηρίζεται
ως μιμητικό,
καλύπτει κάθε
χρώμα και
σχέδιο.
 
 
 
WW
Ww

όλο το τρίχωμα λευκό

 

Χρώμα των ματιών μπορεί
να προκύψει: 
 
       •  πορτοκαλί
       •  μπλε
          Εξαιτίας αυτού του
          γονιδίου μαζί με τα
          δύο μάτια μπορεί
          να κληρονομηθεί
          κώφωση
       •  Διαφορετικό χρώμα
          χρώμα ματιών (το
          ένα μπλε, το άλλο
          πορτοκαλόχρουν)
w
όχι λευκό 
υπολειπόμενο ww το τρίχωμα δεν είναι λευκό

WB 

 

 

 

 

 

 

 

 

ευρείας ζώνης

 

 

 

 

 

 

 

 

κυρίαρχο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wb Wb
Wb wb
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Υποθέτουμε ότι αυτό το 
γονίδιο μεταβάλλει το μαύρο
μιας τιγρέ γάτας σε χρυσό.
Υποθέτουμε επίσης ότι οι
Agouti λωρίδες του στο
τρίχωμα με την επίδραση
αυτού του γονιδίου
γίνονται φαρδύτερες. Το 
γονίδιο έχει επίσης τη τάση 
εκπλύνει το tabby μοτίβο 
μιας γάτας, που τότε 
ονομάζεται χρυσό σκιασμένο
(golden shaded ή golden 
shell).
 
 
 
Παρατήρηση:
Μέχρι σήμερα δεν έχει
αποδειχθεί πλήρως η ύπαρξη
αυτού του γονιδίου.

wb

 

 

 

όχι ευρείας ζώνης

 

 

υπολειπόμενο

 

 

wbwb

 

 

Οι Agouti λωρίδες στο
τρίχωμα ειναι κανονικά
φαρδιές. Οι γάτες αυτές 
ονομάζονται ασημί τιγρέ,
τσιντσιλά ή ασημί σκιασμένο   

Επικοινωνία | | Contact

Χολαργός | | Cholargos

Αθήνα, 15561 | | Athens, 15561

Σταθερό: +30 210 654 7936 | | Tel: +30 210 654 7936

Κινητό: +30 697 495 5997 | | Mobile: +30 697 495 5997

Email: aristescats@aristescats.gr